FAKTA: Sådan vil regeringen stramme udvisningsreglerne

Regeringen ønsker at stramme udvisningsreglerne for de hovedsageligt syriske flygtninge, der kun kan få midlertidig beskyttelse efter de nye regler for asyl. Det fremgår af et lovforslag, som Justitsministeriet fredag aften sendte i høring hos en række organisationer.

Her er de væsentligste ændringer af asyllovgivningen, som de fremgår af det 71 sider lange lovforslag:

* Lovforslaget gælder for flygtninge, som for eksempel er flygtet fra krig, men som ikke er personligt forfulgte.

* Disse flygtninge kan i første omgang kun få asyl i ét år, hvorefter deres sag skal tages op igen. Herefter vil deres sag skulle vurderes på ny hvert andet år.

* Personer, der ikke er personligt forfulgte i forhold til FN-konventioner, vil ikke kunne få familiesammenføring med ægtefælle og børn i det første år.

* Flygtninge, der har fået midlertidig asyl på grund af krig og borgerkrig, skal kunne hjemsendes, selv om der endnu ikke er varig fred i det land, som de er flygtet fra:

- Udviklingen i det pågældende land eller område vil kunne føre til afslag på forlængelse, selvom situationen fortsat er alvorlig, skrøbelig og uforudsigelig, hedder det i bemærkningerne til det nye lovforslag.

* Ifølge lovforslaget kan personer på midlertidig opholdstilladelse de første fem år blive udsendt, uden at der tages højde for eksempelvis tilknytning til Danmark og helbred.

I stedet skal asylansøgere "starte forfra i forbindelse med hver enkeltansøgning om forlængelse af opholdstilladelsen", lyder det i forslaget.

Kilde: Justitsministeriet, Jyllands-Posten og Politiken

 

Dagens Gossip