FAKTA: Se hvad Natos partnerskab med Ukraine går ud på

Nato og Ukraine indgik i 1997 en partnerskabsaftale, der er ramme for politisk dialog og praktisk samarbejde. Men uden Nato-samarbejdets centrale garanti for fælles forsvar i tilfælde af, at landet bliver angrebet.

Med partnerskabsaftalen erklærer Nato, at et uafhængigt, stabilt og demokratisk Ukraine er vigtigt for stabilitet i Europa.

Men Ukraine er ikke med i Atlantpagten og er dermed ikke omfattet af dens artikel fem - den såkaldte musketered - der siger, at et angreb på ét land er at betragte som et angreb på alle i Nato.

* Vigtige begivenheder i partnerskabet:

- 1991: Forholdet mellem Nato og Ukraine indledes formelt, da Ukraine umiddelbart efter sin selvstændighed tilslutter sig Det Nordatlantiske Partnerskabsråd.

- 1996: Ukraine sender soldater til den Nato-ledede operation i Bosnien-Hercegovina.

- 1997: Partnerskabsaftalen etablerer samarbejdsorganet Nato-Ukraine Kommissionen (NUC), og Ukraine sender en fast ambassadør til Nato-hovedkvarteret i Bruxelles.

- 2005: I kølvandet på den orange revolution bakker Nato-lederne op om den nyvalgte præsident, Viktor Jusjtjenkos, reformplaner og enes om at udvide samarbejdet.

- 2008: Nato erklærer, at Ukraine en dag kan blive fuldgyldigt medlem af Nato.

- 2010: Den nye præsident, Viktor Janukovitj, gør det klart, at han ikke aktuelt vil søge medlemskab, men gerne vil fortsætte det eksisterende samarbejde.

* Hovedpunkter i det praktiske samarbejde:

- Ukraine har deltaget i en lang række Nato-aktioner og er i øjeblikket med i samtlige Nato-operationer:

KFOR i Kosovo, antiterroroperationen Active Endeavour i Middelhavet, antipirataktionen Ocean Shield ved Afrikas Horn og Isaf i Afghanistan. Ukraine deltager også i Natos udrykningsstyrke, NRF.

- Ukraine får hjælp af Nato til at omdanne sit koldkrigsmilitær med en stor, stående hær til en mindre, professionel hær med mere mobile styrker under styrket demokratisk og civil kontrol.

- Ukraine deltager i Nato-øvelser, ukrainske officerer er med på kurser på Natos militærakademi i Rom, og der koordineres på teknisk niveau for at sikre, at Ukraines militære isenkram kan samarbejde med Nato-landenes.

- Nato har flere gange hjulpet Ukraine med at håndtere voldsomme oversvømmelser i den vestlige del af landet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip