FAKTA: Skyllemiddel kan erstattes med eddike

* Skyllemiddel bruges for at gøre tøjet blødt, for at undgå statisk elektricitet og for at gøre tøjet velduftende.

* Blødheden opnås, når cationiske tensider (vaskeaktive stoffer, red.) lægger sig som en hinde rundt om tøjets fibre. Dermed gnider tøjets fibre ikke længere mod hinanden, når tøjet bliver brugt.

* Undersøgelser har vist, at der skal bruges mindre energi til at tørretumble og stryge tøj, som er skyllet i skyllemiddel.

* Cationiske tensider er overfladeaktive stoffer, som også kendes fra mange slags hårbalsam. Men tensider i skyllemiddel er unødvendige, da det er vaskemidlet, der vasker tøjet rent.

* Rensningsanlæg opfanger mange af de kemiske stoffer, der udledes med spildevandet. Men de fanger ikke alle. Derfor er det en god idé kun at bruge skyllemiddel, når det er nødvendigt, og kun benytte den mængde, som deklarationen angiver - hvis ikke skyllemidlet helt fravælges.

* Eddike kan erstatte skyllemiddel. Det medvirker til, at kalkrester fra vandet og rester af vaskemidlet har nemmere ved at blive skyllet af, hvilket gør tøjet blødere. Men eddike har ingen effekt på statisk elektricitet og på, hvor meget tøjet krøller, ligesom det heller ikke dufter.

Kilde: Samvirke og Informationscenter for Miljø og Sundhed

/ritzau/