FAKTA: Sprøjtegifte skal ud af haverne

En kampagne skal lære danskerne at passe have uden at bruge sprøjtegifte. Det er Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi, der står bag.

Sådan kan man gøre haven fri for ukrudt og skadedyr uden at sprøjte med kemikalier:

* Alger på terrassen kan fjernes ved at feje fliserne med strandsand eller fugesand.

* Man kan undgå lus i rosenbedet ved at tiltrække dyr, der spiser skadedyrene. Lavendler, staudesalvie og timian lokker nyttedyrene til.

* Pindsvin og skrubtudser gør gavn i haven og spiser blandt andet snegle og biller. Hvis man vil tiltrække dem, er det vigtigt at have vand i haven. Pindsvin vil gerne gemme sig i en bunke grene, mens skrubtudser ofte holder til i stendynger.

* Bar jord kan dækkes med afklippet græs, flis, tørt mos eller bunddække fra midten af maj, hvor ukrudtet begynder at vokse frem. På den måde bliver man fri for at luge.

Det er udbredt at købe sprøjtegifte i Danmark, og kemikalierne kan ende i grundvandet:

* Danske haveejere købte næsten 30 tons sprøjtegift i 2012.

* Der er fundet sprøjtegift i næsten hver fjerde drikkevandsboring i Danmark.

* Under byerne er der høje koncentrationer af sprøjtegift i grundvandet.

* Man kan let komme til at dosere for meget sprøjtegift, hvis man ikke er uddannet til at bruge det. Og mennesker risikerer at komme i direkte kontakt med de giftige stoffer.

Kampagnen, der skal begrænse brugen af sprøjtegift, sættes i gang i anledningen af vandets dag søndag den 23. marts.

* En række økologiske netværk og 75 haveambassadører, som er uddannet til formålet, skal gøre danskerne klogere på, hvordan man får bugt med ukrudt og skadedyr uden sprøjtegift. Det sker ved arrangementer rundt om i landet.

* Haveejere kan registrere deres haver som giftfri på hjemmesiden www.giftfri-have.dk og samtidig få en bog med tips til, hvordan man passer en have uden kemikalier.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip