FAKTA: Stempelurets vej til danske arbejdspladser

På skoler i både Esbjerg og Tårnby skal folkeskolelærerne vænne sig til at stemple ind, når de kommer, og ud når de går for at dokumentere, hvornår de har arbejdet.

Ifølge Lars K. Christensen, som er seniorforsker på Nationalmuseet, begyndte danske virksomheder at benytte metoden allerede omkring år 1900.

Man stikker et kort ned i stempeluret, og så stempler den klokkeslættet på kortet - henholdsvis når man kommer og går hjem.

* Stempeluret blev opfundet i USA, og der blev taget patent på det i 1890.

* Det første firma, der fabrikerede og solgte stempelure i USA, indgik senere i en samling af firmaer, som blev til firmaet IBM - International Business Machines.

* Københavns Flydedok indførte stempeluret i 1896, og er det første eksempel på en dansk virksomhed, der benyttede et stempelur.

* Stempeluret er associeret med industrisamfundet, da det er her, der først kommer en skarp grænse mellem arbejde og fritid, som der ikke var på samme måde i landbrugssamfundet.

* Allerede inden stempeluret kom til Danmark, havde man mere primitive systemer, hvor medarbejderne hang et messingskilt op på en tavle, når de kom, og tog det ned igen, når de gik. Så kunne der holdes øje med, hvem der var på arbejde på fabrikken.

* Stempeluret blev digitaliseret, da teknologien tillod det. Flere firmaer sælger digitale stempelure på internettet i dag.

Kilde: Lars K. Christiansen, Nationalmuseet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip