FAKTA: Storjuryer undersøger sager bag lukkede døre

admin

|

06/12/2014

Dagens topnyheder

Storjuryer er kommet i fokus efter flere sager i USA, hvor politiets aktioner har ført til, at personer, der skulle anholdes, døde. Herunder kan du læse om storjuryer i USA:

* En storjury er i USA en gruppe af civile borgere, der har til opgave at undersøge, om der er tilstrækkeligt grundlag for at rejse tiltale i en sag.

* En anklager præsenterer storjuryen for sagens beviser. Anklageren er typisk den eneste advokat, der er til stede.

* En storjury består af 12 til 23 personer, hvorimod en "petit jury" i amerikansk ret består af seks til 12 personer.

* En storjury har ingen dømmende myndighed i modsætning til en petit jury, der tager stilling i straffesager og civile sager.

* Proceduren foregår bag lukkede døre, for at vidnerne skal kunne tale frit, men også for at beskytte den person, sagen omhandler, i tilfælde af, at der ikke bliver rejst tiltale.

* Juryen kan vælge at høre og se alle de beviser og vidner, den har lyst til.

* 12 storjurymedlemmer mødtes i august i delstaten Missouri efter drabet på den sorte teenager Michael Brown for at undersøge, om der skulle rejses tiltale mod betjenten, der skød ham. Juryen bestod af seks hvide mænd, tre hvide kvinder, en sort mand og to sorte kvinder.

* Mindst ni medlemmer skulle her være enige om en tiltale, og juryen besluttede i november, at der ikke skulle rejses tiltale mod betjenten.

* En storjury i New York afviste ligeledes onsdag at anklage en betjent, der under en anholdelse tog halsgreb på en 43-årig sort mand, der døde i forbindelse med anholdelsen.

Kilder: The Guardian, Den Store Danske, BBC

/ritzau/