FAKTA: Tidligere retssager mod skydende politifolk

April 2010 bliver en 45-årig politimand ved Retten i Holbæk frifundet for anklager om vold med døden til følge, efter at han i efteråret 2009 skød og dræbte en biltyv i Kalundborg. Ifølge retten handlede politimanden i lovligt nødværge.

April 2007 skyder og sårer en politimand en 20-årig mand i Hanstholm Centret. Retten vurderede efterfølgende, at politimanden gik for vidt og fandt ham skyldig i grov vold. Retten mente dog, at politimanden ikke skulle straffes, fordi han trods alt havde pligt til at handle i en situation, hvor den 20-årige overfaldt sin far, som lå på en ambulancebåre.

August 2006 dør en 40-årig mand, efter to betjente skyder 20 gange mod hans bil på Rådvadsvej i København. Betjentene bliver tiltalt for dødsvold, og retten kender den ene betjent delvis skyldig. Betjenten bliver dog ikke straffet, fordi han kun marginalt har overskredet grænsen for lovligt nødværge.

Juni 2006 skyder og dræber to betjente den psykisk syge Hans Jakob Tønnesen i en 7-Eleven-kiosk på Frederiksberg. I første omgang ville Statsadvokaten for København ikke rejse tiltale, men det blev underkendt af Rigsadvokaten. Begge betjente bliver frifundet.

Oktober 2005 bliver en københavnsk betjent frifundet for anklager om grov vold i forbindelse med, at han i juni 2004 skød og sårede to biltyve på Refshalevej i København. Retten vurderede, at betjenten handlede i nødværge.

Juni 2003: En kriminalassistent bliver i Køge Ret frifundet for at have affyret fire skud under et røveri med tre maskerede røvere i en DSB-kiosk i Ølby. Politimanden skød først to varselsskud, som røverne ikke reagerede på. I den tro at røverne var bevæbnede, og idet han skønnede, at situationen var farlig for ham og for ekspedienten, skød betjenten en af røverne, den 17-årige Carl Rune Henriksen, i skulderen, så han fik indre blødninger og døde.

September 1986: En politimand bliver frifundet for at skyde en stærkt uligevægtig asylansøger to gange, så han døde, under en tumult på et asylcenter. Politimanden skulle anholde personen, der havde barrikaderet sig på et meget lille værelse. Han angreb politiet med en kraftig træpind. Selv om et af skuddene ramte manden i ryggen, vurderede retten i Frederikssund, at de trange forhold og omstændighederne betød, at politimanden var i en farlig situation.

/ritzau/

 

Dagens Gossip