FAKTA: Værd at vide om Nobelprisen

Skrevet af admin

06/10/2014

Mest læste i dag

Nobelprisen i medicin 2014 går til amerikaneren John O'Keefe og nordmændene May-Britt Moser og Edvard I. Moser for deres opdagelse af celler, som udgør et positioneringssystem i hjernen.

Her er historien bag nobelpriserne:

* I henhold til Alfred Nobels testamente blev Nobelstiftelsen oprettet i 1900 med en forvaltningskapital på godt og vel 30 millioner kroner. I dag er stiftelsen god for over tre milliarder svenske kroner.

* Nobelprisen er blevet givet i kategorierne fysiologi/medicin, fysik, kemi, litteratur og fred siden 1901. I 1968 indstiftede Sveriges Riksbank en pris i økonomi for at ære Alfred Nobels minde. Første uddeling var i 1969.

* Hver pris består af en medalje, et personligt diplom, et tilbud om svensk statsborgerskab og penge. Prissummen er på 10 millioner svenske kroner.

* Fra 1901-2013 er priserne uddelt 561 gange til 876 modtagere. Da nogle har modtaget prisen flere gange, vil det sige, at 847 personer - heraf kun 45 kvinder - og 22 organisationer har modtaget prisen. De 13 er danskere.

* Nobelpriserne annonceres i oktober og uddeles 10. december ved Nobelfesten.

* Nobelprisen blev oprettet på grundlag af opfinderen, videnskabsmanden, entreprenøren, skribenten og pacifisten Alfred Nobels testamente. Nobel er mest kendt for at have opfundet dynamitten.

* Modtagerne af de videnskabelige priser og litteraturprisen udvælges af Nobelpris-komitéerne i Stockholm, mens fredsprisen uddeles af Den Norske Nobelpriskomité, der nedsættes af Stortinget i Norge (da Alfred Nobel i sin tid skrev sit testamente, var Sverige og Norge i union).

(Kilde: Nobelstiftelsen, Ritzau)

/ritzau/