Farlig plante kan have slået to heste ihjel

En plante, der er farlig for heste og køer, dukker op på flere og flere marker i Danmark.

Det er den gule blomst Engbrandbæger.

I denne uge døde to heste på Thisted-egnen - formentlig efter de havde spist den giftige plante. Det skriver DR Midt & Vest.

- Den er flere og flere steder, end vi er vant til, fortæller formand for planteavlsudvalget ved Heden og Fjorden, Per Nørgaard Sognstrup til DR P4 Midt & Vest.

Hos Hestepraksis Nordvest i Thisted og HS Hestepraksis i Skjern og Ikast oplever de endnu ikke, at flere heste end normalt bliver syge af planten.

Det bunder i, at heste ikke umiddelbart synes om smagen, men hvis de bliver sultne nok, så spiser de den livsfarlige gule blomst.

Dyrlæge Liselotte Larsen fra HS Hestepraksis opfordrer kraftigt til, at man fjerner Engbrandbæger enten ved at grave den op eller sprøjte for den.

- Det er noget, som vi ser mere og mere af. Landmændene er gode til at fjerne dem, men ved beboelse, f.eks. ved Ikast, er der meget. Planterne står langs motorvejene, og så fører det frø med sig, forklarer hun over for DR P4 Midt & Vest.

På landsplan er der ikke umiddelbart noget, der tyder på, at forekomsten af Engbrandbæger skulle være eksploderet, forklarer Poul Henning Petersen fra landbrugets videnscenter Seges.

Men hvis man lokalt har nogle marker, hvor de springer i flor, så kan de hurtigt brede sig. Det er formentlig det, der er sket flere steder i Midtjylland.

/ritzau/

 

Dagens Gossip