FE advarer: Trussel mod kampfly over Irak er høj

Det er så langtfra en ufarlig affære at sende danske piloter og andet mandskab til Irak for at deltage i kampen mod Islamisk Stat (IS).

Det viser en trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), som der refereres til i det beslutningsforslag, regeringen senere tirsdag vil lægge frem for Folketinget om indsættelse af danske kampfly mod den frygtede oprørsgruppe.

- Truslen fra Isil (IS, red.) mod koalitionsstyrker i områder og byer, som er kontrolleret af Isil, er MEGET HØJ. Truslen fra beskydning af helikoptere og fly, der befinder sig i nærheden af kamphandlinger i hele Irak, er HØJ under 5000 meter, hedder det i trusselsvurderingen.

- Truslen fra indirekte og direkte beskydning i Irak er HØJ i områder med kamphandlinger, anfører FE videre om risikoen for styrkerne i den internationale koalition under ledelse af USA.

Regeringen lægger op til at sende fire operative F16-kampfly samt op til tre F16-kampfly i logistisk reserve.

Sammen med flyene skal der sendes op til 140 personer med, som dels skal være en del af den operative stab på 20 mand, dels - for de resterendes vedkommende - tage del i det logistiske arbejde bag frontlinjen, hvilket blandt andet omfatter træning af irakiske og kurdiske styrker.

Regeringen lægger i første omgang op til, at F16-kampflyene skal udsendes i op til et år - men regeringen er åben over for at forlænge missionen yderligere, fremgår det af beslutningsforslaget.

Ifølge regeringen vil regningen for missionen løbe op i mellem 110 til 135 millioner kroner - hvis der vel at mærke ikke affyres et eneste stykke ammunition undervejs.

Pengene findes inden for forsvarets eksisterende budgetter, står der i beslutningsforslaget.

Samtlige Folketingets partier undtagen Enhedslisten bakker op om fly-missionen i Irak. Og tirsdag viste en meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, at over 62 procent af danskerne bakker op om missionen, mens godt 18 procent er imod.

/ritzau/