FE advarer: Trussel mod kampfly over Irak er høj

Det er så langtfra en ufarlig affære at sende danske piloter og andet mandskab til Irak for at deltage i kampen mod Islamisk Stat (IS).

Det viser en trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), som der refereres til i det beslutningsforslag, regeringen senere tirsdag vil lægge frem for Folketinget om indsættelse af danske kampfly mod den frygtede oprørsgruppe.

- Truslen fra Isil (IS, red.) mod koalitionsstyrker i områder og byer, som er kontrolleret af Isil, er MEGET HØJ. Truslen fra beskydning af helikoptere og fly, der befinder sig i nærheden af kamphandlinger i hele Irak, er HØJ under 5000 meter, hedder det i trusselsvurderingen.

- Truslen fra indirekte og direkte beskydning i Irak er HØJ i områder med kamphandlinger, anfører FE videre om risikoen for styrkerne i den internationale koalition under ledelse af USA.

Regeringen lægger op til at sende fire operative F16-kampfly samt op til tre F16-kampfly i logistisk reserve.

Sammen med flyene skal der sendes op til 140 personer med, som dels skal være en del af den operative stab på 20 mand, dels - for de resterendes vedkommende - tage del i det logistiske arbejde bag frontlinjen, hvilket blandt andet omfatter træning af irakiske og kurdiske styrker.

Regeringen lægger i første omgang op til, at F16-kampflyene skal udsendes i op til et år - men regeringen er åben over for at forlænge missionen yderligere, fremgår det af beslutningsforslaget.

Ifølge regeringen vil regningen for missionen løbe op i mellem 110 til 135 millioner kroner - hvis der vel at mærke ikke affyres et eneste stykke ammunition undervejs.

Pengene findes inden for forsvarets eksisterende budgetter, står der i beslutningsforslaget.

Samtlige Folketingets partier undtagen Enhedslisten bakker op om fly-missionen i Irak. Og tirsdag viste en meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, at over 62 procent af danskerne bakker op om missionen, mens godt 18 procent er imod.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip