Fed frugt: Årets super-ingrediens er kåret

Aller Media

|

12/10/2013
Årets ingrediens er en sjov størrelse. I 1990’erne blev den forbundet med en forret med rejer og kaviar. Siden har den vundet større og større indpas i madlavningen og kan i dag også bruges i det søde køkken.

Dagens topnyheder

Det er avocadofrugten, der på en nylig fødevare-konference (MUFSO Supershow) i USA er blevet kåret som ’Årets ingrediens’.

Det er trendeksperter inden for mad, der har spottet, at avocado er det absolut hotteste, du kan vælge at bruge i din madlavning. Det skriver Womenshealthmag.com.

Frygt ikke frugtens fedme

Det er med god grund, at avocadoen får den ære ifølge diætist  Lisa Bolting. Den er nemlig både sund og meget anvendelig.

- Avocado er en sund, fed frugt. Den indeholder omkring 27 gram fedt pr. 100 gram, hvilket gør det til en ret så fed spise, og har du problemer med vægten, bør du spise den i afpassede mængder. Men samtidig er den rig på både sunde olier og fedtopløselige vitaminer, siger Lisa Bolting til Alive.dk og fortsætter:

- Avocado bør spises af alle, da den er sund, og man kan bruge den i stedet for andre fedtstoffer. Fx kan den bruges som fedtstof på brød under magert pålæg, eller den kan bruges alene med citron, salt, peber og rå løg, siger hun.  

Brug den til desserter

Avocado er både populær som tilbehør til mexicanske retter samt i sandwich og salater. Men de seneste år er det også begyndt at poppe op på forskellige desserters ingredienslister.

Det bløde og relativt smagsneutrale frugtkød kan nemlig både erstatte andre fedtstoffer og give en cremet tekstur ligesom fx æg.

Lav selv avocadois

På Isabellas.dk kommer Louise Lie Linstow, der er food-stylist, med en enkel opskrift på avocadois, hvor avocadoen erstatter de æg, man traditionelt ofte kommer i hjemmelavet is:

Is

4 modne avocadoer

1 dl citronsaft

2 dl flormelis

2 dl piskefløde

1 dl optøede skovbær

Isfremstilling

Skrab avocadokødet ud med ske, og kom det i en blender. Hæld citronsaft i, tilsæt flormelis på nær 2 spsk., og blend. Pisk fløden til skum med resten af flormelisen (fløden må ikke blive for stiv), og vend den forsigtigt i avocadomassen.

Hæld isen i en rugbrødsform beklædt med bagepapir, og stil den i fryseren i minimum 5 timer.

Inden servering toppes isen med de optøede bær.