Fem dage til brandfælden klapper: Se brandmændenes 5 tips til en sikker jul

December er højsæson for brande i private hjem. Derfor advarer brandmændene nu danskerne på forhånd.

Det siger sig selv, at når lysene i højere grad kommer på bordet i den mørke tid, sker der også flere uheld. Der er dog en række ting, du selv kan gøre for at undgå en potentielt katastrofe, ifølge Falck:

1) Få en elektronisk skrighals - og husk at sætte nye batteri i
Ild er en stille dræber. Derfor lyder rådet fra Falck:

- At først og fremmest bør ethvert hjem have mindst én røgalarm. Alle nybyggede huse i Danmark skal have dem. I Norge er det et lovkrav, at alle beboelser har røgalarm, og i Sverige har en undersøgelse vist, at røgalarmer er den bedste og billigste brand­fore­byggelse, siger Bendt Trustrup, der er brandchef i Falck.

2) Hav danskvand og brandslukker parat
Er man hurtig, kan man selv nå at slukke mange små brande med en danskvand, som man ryster og åbner ud over flammerne - mens man holder en anelse for åbningen. Til større brande, er det en ide at have et brandtæppe eller en spand vand klar. Branden kan såmænd også slukkes med en 2 kg. pulverslukker, oplyser brandchefen.

3) Prop ståltråd i juledekorationen
Juledekorationer skal være lavet, så flammen ikke kan få fat i gran eller pynt. Hvis man har en adventskrans hæn­gende i loftet, bør den ikke kun hænge i rødt bånd, men også i ståltråd.

4) Tjek lysene… og dobbeltjek dem lige bagefter
Lys skal stå fastgjort, gerne i folie. Fyrfadslys kan blive så varme, at stearinen bryder i brand. Det kan medføre, at der står flammer på 20-25 cm op fra lysene, og de skal af samme årsag stå langt væk fra gardiner og andet brandbart.

- Hvis så store flammer får fat i gardiner eller lignende, kan de føre til en voldsom brand. Så tænk grundigt over, hvor du stiller fyrfadslys, og sæt dem frem for alt i en form for lysestage. De må ikke stå frit på bordet - og slet ikke på en papir­dug, selv om det bidrager til julehyggen, siger Bendt Trustrup.

5) Hold små pilfingre og dyr væk
Børn og hunde synes lys er spændende og kan let komme til at ramme dem, hvis de fx hænger lavt på juletræet.

Sørg for, at de små væsener ikke kommer for tæt på ilden, og lad generelt ikke lysene brænde i rum, hvor du ikke holder opsyn.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip