Fem får livstid for terrorbombe i Uganda

admin

425 uger siden

|

27/05/2016

Dagens topnyheder

Fem mænd er idømt fængsel på livstid for en terroraktion i Uganda for seks år siden, hvor en bombe eksploderede blandt en menneskemængde, der var samlet for at se fodbold-VM på tv.

76 mennesker blev dræbt i angrebene.

Den mand, der blev dømt for at være hjernen bag angrebene, fik en livstidsdom, og det samme gjorde fire medsammensvorne. Hovedbagmanden er ugander, mens de fire andre er kenyaner.

To andre - begge fra Tanzania - blev idømt hver 50 års fængsel ved domstolen i den ugandiske hovedstad, Kampala.

Mændene blev kendt skyldige torsdag og risikerede dødsstraf ved strafudmålingen fredag, men dommeren konkluderede, at de lange fængselsstraffe var bedre.

- Jeg tror ikke, at dødsstraffe ville give lindring til de efterladte eller fjerne den uudslettelige smerte i samfundet, sagde dommer Alfonse Owiny-Dollo.

Forsvarsadvokat Careb Araka erklærer sig ligeledes tilfreds med dommene, fordi hans klienter undgik dødsstraf.

- Sagens omstændigheder taget i betragtning er det retfærdigt, at de får livstidsdomme, siger forsvareren til tv-stationen NTV.

En ottende mand, som blev dømt for at hjælpe gruppen af bombemænd, blev idømt et års samfundstjeneste. Fem andre tiltalte i sagen blev frifundet.

Militante angreb i juli 2010 en rugbyklub og en restaurant i Kampala, hvor fodboldfans var samlet for at se VM-finalen i fodbold mellem Holland og Spanien.

Den somaliske gruppe al-Shabaab har taget skylden for angrebene og siger, at det er hævn for ugandiske soldaters tilstedeværelse i Somalia, hvor de er indsat for at bekæmpe den militante gruppe.

/ritzau/Reuters