Finanslov: Kommuner får kvart milliard til flygtning

Skrevet af admin

12/11/2014

Mest læste i dag

Kommunerne får en økonomisk indsprøjtning fra statskassen til arbejdet med at håndtere det stigende antal flygtninge, der kommer til Danmark.

Det fremgår af en delaftale i finanslovforhandlingerne, som regeringen onsdag har indgået sammen med SF og Enhedslisten.

Aftalen, der også indeholder en milliard kroner til flere pædagoger i daginstitutionerne, giver næste år 250 millioner kroner til kommunernes indsats for at tage imod den hastigt voksende flygtningestrøm, der er kommet til Danmark i løbet af de seneste måneder.

- Vi står som bekendt i en helt ekstraordinær situation, så jeg er rigtig glad for de 250 millioner kroner, vi har fundet til integrationen. Og jeg tror, man skal være et skarn, hvis man ikke er glad for at få et løft på 250 millioner, siger socialminister Manu Sareen (R).

Det sker med henvisning til, at formanden for landets kommuner, Venstres Martin Damm, allerede har kritiseret delaftalerne på socialområdet for at være for bureaukratiske.

Kritikken går blandt andet på, at kommunerne skal søge om at få del i pengene, fordi regeringen, SF og Enhedslisten vil have mere hånd i hanke med, om midlerne går til det, de er tiltænkt.

De 250 millioner kroner kommer oven i det beløb, som kommunerne får til hver flygtning, de modtager, og som de blandt andet skal integrere og finde tag over hovedet til.

Men på grund af behovet for flere boliger til de mange nyankomne, vælger regeringen og partierne på venstrefløjen altså at spæde yderligere 250 millioner i kassen.

Onsdagens aftale indeholder desuden en ny "klippekortsordning" for ældre - en ordning, der for 75 millioner i 2015 og det dobbelte om året de følgende tre år skal gå til en halv times ekstra hjemmehjælp om ugen til de svageste ældre.

Den halve time kan de ældre bruge og spare sammen, som de ønsker, eksempelvis på madlavning, gåture eller indkøb.

Sidste års finanslovforhandlinger mellem regeringen (der dengang også omfattede SF) og Enhedslisten brændte sammen, især på grund af en tvist i forbindelse med Enhedslistens krav om garanteret bad til de ældre.

Men i dag er Enhedslisten glad for løsningen med klippekort.

- Det er et godt første skridt, men det betyder jo ikke, at vi ikke vil kæmpe videre for at nå endnu længere, siger partiets socialordfører, Finn Sørensen.

/ritzau/