Finansminister: Vi nærmer os aftale med kommunerne

03/07/2015 12:22

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) satser på at mødes med Kommunernes Landsforening (KL) inden klokken 12 fredag for at nå frem til en endelig afklaring om kommunernes budget for næste år.

- Status er, at vi mødes lidt senere, forhåbentlig inden klokken 12, for at finde en endelig afklaring. Og jeg regner med, at vi kommer frem til en endelig afklaring, siger finansministeren til Ritzau.

Flere timers forhandlinger torsdag strandede uden en løsning klokken 02 om natten, hvor parterne gik hver til sit.

Spørgsmål: Er I ved at nærme jer hinanden og på hvilke punkter?

- Du må have tålmodighed i et par timer, siger Claus Hjort Frederiksen.

Spørgsmål: Men I nærmer jer hinanden?

- Ja, siger finansministeren.

I år er der ifølge kommunerne lagt op til svære forhandlinger, især på grund af det såkaldte omprioriteringsbidrag, som regeringen lægger op til at presse ned over kommunerne.

Omprioriteringsbidraget er kommet bag på kommunerne. Kravet om effektiviseringer og besparelser skal ifølge regeringen være på en procent af de kommunale budgetter, hvilket svarer til omkring 2,3 milliarder kroner.

Ifølge KL vil omprioriteringen ramme kernevelfærden, fordi beløbet svarer til eksempelvis 5000 folkeskolelærere eller 42 minutters ugentlig hjemmehjælp per modtager.

Meget tyder dog på, at kommunerne ikke slippe for omprioriteringsbidraget.

Claus Hjort Frederiksen har gjort det klart, at han om nødvendigt vil forsøge at finde et flertal på Christiansborg, der kan tvinge omprioriteringen igennem, hvis kommunerne ikke indgår en frivillig aftale.

Finansministeren har dog også en gulerod med til kommunerne. Han kan vælge at give kommunerne lovning på, at de får lov til at beholde en del af de 2,3 milliarder kroner, de effektiviserer for. Det kan vise sig at være det afgørende punkt, som fører til en aftale.

Kommunerne får dog næppe lov til at beholde hele beløbet. Ligesom under den forrige regering er der igen i år udsigt til store udgifter til asylansøgere, som begrænser råderummet til nye initiativer.

Derfor har V-regeringen brug for at finde penge, hvis man blandt andet vil gennemføre det løft af sundhedsområdet, som Venstre har stillet i udsigt.

Her vil regeringen blandt andet indføre en skærpet udredningsgaranti på 30 dage, der giver danskerne adgang til privathospital, hvis de offentlige sygehuse er for langsomme.

En ny kræftplan med kortere ventetider og bedre vilkår for ældre medicinske patienter, der i langt højere grad skal slippe for at ligge på hospitalsgangene.

/ritzau/