Fine eksporttal sparker mere optimisme i dansk økonomi

11/03/2015 10:43

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Den danske eksport kom flot i gang med 2015. En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at eksporten i januar steg med 3,5 procent sammenlignet med december.

Og da importen samtidig faldt med 0,5 milliarder, blev det sæsonkorrigerede overskud på handelsbalancen sammenlagt 8,5 milliarder kroner.

I lyset af de faldende oliepriser, og dermed faldende eksport af brændsel, er det positivt at vi endelig har fremgang i eksporten.

- Det er især på markederne uden for EU, at vi har fremgang, særligt i USA hvor danske virksomheder nyder godt af den høje vækst og stærke dollar.

Vores eksport til USA ligger aktuelt mere end 15 procent over niveauet for et år siden, siger økonom og chefkonsulent i Dansk Industri, Allan Sørensen.

Han forventer, at den svage euro sammenholdt med øget international vækst vil løfte eksporten med mere end 13 milliarder kroner og øge beskæftigelsen med 11.000 frem mod udgangen af 2016.

Kina og Holland tegnede sig i øvrigt begge for tocifrede vækstrater, ligesom der også var markant fremgang i Kina og Polen. Til gengæld noterede Storbritannien sig for en nedgang på 6,8 procent.

Danmarks Statistik har i samme ombæring opgjort overskuddet på betalingsbalancen i januar til at være 11,3 milliarder kroner sammenlignet med 13,4 milliarder kroner i december.

/ritzau/