Flere ældre vælger privat hjælp til personlig pleje

Kost, spand og karklud. I mange år har det været det primære værktøj for de private firmaer, som lever af at levere hjælp i hjemmet til ældre og handicappede.

- Men det vender nu, siger branchedirektør Mette Rose Skaksen fra Dansk Industri (DI) til Jyllands-Posten.

- Vi står over for et nybrud på området, for vi kan se, at antallet af borgere, der vælger en privat løsning, næsten er fordoblet på tre år. Det er et klart tegn på, at private firmaer nu også kan påtage sig meget komplicerede plejeopgaver, siger hun.

Det er netop DI, der på basis af tal fra Danmarks Statistik har konstateret den nye udvikling. I 2009 valgte fem procent en privat løsning, når de af kommunen var visiteret til personlig pleje, og tre år senere - i 2012 - var tallet steget til 9,7 procent.

I DI er det forventningen, at udviklingen fortsætter med en endnu mere stejlt stigende kurve af borgere, som vælger privat.

- De nye kommunalbestyrelser vil for alvor bruge de nye regler for udbud, som gør det lettere for kommunerne at udbyde store opgaver og lettere for private at få en forretning ud af det, siger Mette Rose Skaksen.

Martin Sattrup Christensen, direktør for 350 medarbejdere i det private firma Kærkommen, er enig med DI.

- Vi forventer lidt af en ketchupeffekt nu, fordi kommunerne er på vej med langt større udbud, hvor de ikke nøjes med at efterspørge rengøring. De vil have hele paletten, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip