Flere amerikanere går i krig for Islamisk Stat

USA formoder, at omkring 12 amerikanske statsborgere kæmper for den militante oprørsgruppe Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien, oplyser Pentagon.

I alt er der omkring 100 amerikanere, som "opererer inde i Syrien", men det er uklart, hvilke grupper, de tilhører.

- Vi mener, at der måske er omkring et dusin, som hører til IS, fortæller Pentagon-talsmand Steven Warren.

Amerikanske bombefly forsøger i øjeblikket at bekæmpe ekstremisterne fra IS i det nordlige Irak, og præsident Barack Obama overvejer, hvad der kan gøres for at ramme gruppen i Syrien.

Flere amerikanske topembedsmænd har udtrykt bekymring for, at vesterlændinge rejser til Syrien for at kæmpe side om side med Islamisk Stat. De frygter, at personerne vender tilbage til deres hjemland og udfører terrorangreb.

Ifølge USA's efterretninger er der rundt regnet 1000 europæere blandt oprørerne i Syrien. Det er dog vanskeligt at sige, om de har tilhørsforhold til IS eller andre grupper.

Mindst én amerikaner er blevet dræbt, mens han var på slagmarken for IS i Syrien, og det undersøges i øjeblikket, om endnu en person med amerikansk pas har mistet livet i kampe for den rabiate gruppe.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, har anholdt "adskillige" folk, der har forsøgt at rejse fra USA til Syrien for at støtte militante.

Islamisk Stat har overtaget kontrollen med store områder i Syrien og Irak og har vist sin brutalitet ved blandt andet i to tilfælde at offentliggøre videoer, der viser henrettelsen af de amerikanske journalister James Foley og Steven Sotloff.

Ifølge FN og menneskerettighedsgrupper kommer der klarere og klarere beviser for, at IS-militante har begået krigsforbrydelser og folkedrab i det nordlige Irak og i det østlige Syrien.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip