Flere fugle med papegøjesyge

Undersøgelser som Fødevarestyrelsen har lavet i samarbejde med DTU Veterinærinstituttet hos godt hundrede dyrehandlere de senere år, tyder på en stigning i antallet af tilfælde med papegøjesyge (ornitose), der især ses hos papegøjer og papegøjelignende fugle som parakitter og undulater.
Sidste år blev bakterien påvist i otte procent af de undersøgte dyrehandler og foreløbige opgørelser tyder på, at tallet bliver højere i år. Sygdommen er en såkaldt zoonose, dvs. at den kan smitte til mennesker. Sidste år blev der anmeldt otte tilfælde, hvor mennesker var smittet. I 2012 er tallet foreløbigt landet på 11 tilfælde.

Fugle kan være raske smittebærere. Det betyder, at man ikke kan se på fuglen, om den er smittet, når man køber den. Smittede fugle udskiller bakterien gennem ekskrementer og næseflåd, og smitten kan på den måde overføres til mennesker.

Hvad er symptomerne?
Ornitose er dog en relativ sjælden sygdom blandt mennesker, men giver typisk influenzalignende symptomer, tør hoste som kan ledsages af brystsmerter og vejrtrækningsbesvær. I nogle tilfælde kan infektionen føre til alvorlig lungebetændelse med påvirkning af andre organer.

Har man kontakt til papegøjer eller papegøjelignende fugle, skal man derfor huske at gøre sin læge opmærksom på det, hvis man bliver syg med influenzalignende symptomer og vejrtrækningsbesvær eller tegn på lungeinfektion. Dette for at sikre, at den rigtige diagnostik og behandling kan igangsættes.

Når et fuglehold konstateres smittet med papegøjesyge, sætter Fødevarestyrelsen fugleholdet under et ”offentligt tilsyn”, hvilket bl.a. betyder, at fuglene enten skal behandles med antibiotika eller aflives, og burene skal rengøres og desinficeres.

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip