Flere mennesker kan slå sig på samme lynnedslag

admin

424 uger siden

|

29/05/2016

Dagens topnyheder

To lynnedslag har lørdag sendt mere end 40 mennesker til behandling i Tyskland og Frankrig. Ved lynnedslaget i Tyskland alene er tre personer alvorligt sårede.

Det er ikke ukendt, at lyn kan forvolde skade på flere personer, når de slår ned i jorden. Det fortæller seniormeteorolog ved DMI John Cappelen.

Han beskriver, hvordan flere ting i sekunder op til og under et lynnedslag kan forårsage skade på ting og personer i nærheden.

- Først sker der nogle forudladninger ned mod jorden. Derudover er der små ting, der kommer op fra jorden og møder den store lynkanal, der kommer ned. Så kortslutter systemet, og så sker selve udladningen gennem lynkanalen, forklarer han.

Herefter kan selve strømudladningen løbe langs jorden og dermed også ramme personer, der står nær ved nedslaget, med en mindre, men stadig mærkbar styrke.

- Det så man eksempelvis ved den danske fodboldspiller Jonathan Richter, siger John Cappelen med henvisning til den danske fodboldspiller, der blev ramt af et lyn under en fodboldkamp i sommeren 2009.

- Dem, der var omkring ham, blev slået ned. Måske fik de lidt af lynstrømmen igennem sig, men de fik ikke det hele. De blev bare slået omkuld.

Ifølge John Cappelen kan et lynnedslag, der eksempelvis rammer et træ, ledes videre ud gennem grene og rødder på træet og derigennem komme i kontakt med andre mennesker.

Lørdagens lynnedslag i Tyskland ramte også i forbindelse med en fodboldkamp. Ifølge nyhedsbureauet dpa havde kampen nået sin slutning, da en dommer og to i hans nærhed kom alvorligt til skade.

Ved et lynnedslag kan spændingsforskellen mellem jorden og skyen være op til mange millioner volt, og strømstyrken kan være adskillige hundredetusind ampere i løbet af de mikrosekunder, lynet springer.

Derved når temperaturen i selve lynet typisk op omkring 30.000 grader celsius, hvilket er omkring fem gange varmere end solens overflade.

/ritzau/