Flere østeuropæere melder sig ind i fagforeningerne

Mens danskerne i stigende grad vinker farvel til fagforeningerne, så bliver der flere østeuropæere på medlemslisterne.

En ny analyse fra LO viser, at antallet af østeuropæiske medlemmer i LO's medlemsforbund på tre år er vokset fra 7687 til 10.257. En stigning på 33 procent.

- Det er en virkelig god nyhed, at LO-forbundene nu har knækket koden til at organisere lønmodtagere fra de østeuropæiske EU-lande.

- En stigning på 33 procent på blot tre år er ret fantastisk, og det vidner om, at de udenlandske lønmodtagere, der bosætter sig her, gerne vil være en del af det organiserede arbejdsmarked i Danmark, siger næstformand i LO, Lizette Risgaard, i en pressemeddelelse.

Ifølge Lizette Risgaard er medlemsfremgangen blandt østeuropæerne et udtryk for, at LO-fagforeningerne gennem flere år har ydet en stor indsats for at oplyse de udenlandske kolleger om, at det i Danmark er fagforeningerne, der forhandler overenskomst og sikrer ordnede forhold.

- Jeg opfatter det som et klart signal om, at den måde, vi har organiseret os i Danmark med fagforeninger og overenskomster, stadig er rigtig og attraktiv i en tid med fri bevægelighed for arbejdskraft, siger hun.

Det er især polakker, der er organiseret i fagforeningerne. Mens 61 procent af de polske lønmodtagere er organiseret i fagforeningerne, er det blot tilfældet med 29 procent af de litauiske lønmodtagere i Danmark.

Analysen dækker kun over de lønmodtagere fra østeuropæiske lande, som er bosiddende i Danmark. Det vil sige, at vikarer og udstationerede ikke er medregnet.

- Det næste skridt er naturligvis at blive bedre til at organisere dem, der arbejder kort tid i Danmark for så at vende hjem til deres hjemland.

- Det er jo den gruppe, som desværre mest bliver udnyttet af arbejdsgiverne til at arbejde under dårlige forhold og til en løn langt under det acceptable, siger Lizette Risgaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip