Flere teenagere dropper sommerens familieferie

Campingture, stille sommerhusidyl, museumsbesøg eller cykelferie får sjældent de store børn helt op at ringe, når det handler om familieferien, som mange danskere snart begiver sig ud på.

Det er meldingen fra flere psykologer og terapeuter, som også har bemærket en stigning i antallet af teenagere, der får lov til at droppe ferien og blive hjemme. Det gælder også børn helt ned i 14-års alderen, skriver Politiken lørdag.

Men psykolog Ulla Dyrløv advarer mod udviklingen.

- Det vinder frem, især hos familier, der intellektualiserer alt. De er så modne nu om dage og styrer selv tingene - vi kan ikke rigtig gøre noget, lyder det, men det kan forældre altid. Man bør ikke rejse fra en 14-årig, siger hun til avisen.

Det stigende antal teenagere, der melder pas på familien, skyldes ifølge familieterapeut Jesper Juul, at forældre altid har holdt ferie på børnenes præmisser.

Derudover har rejsedestinationen stor betydning for de store børns lyst til at rejse med forældrene hen over sommeren, vurderer psykoterapeut Henny Nørgaard.

En tur til USA eller en uge i sydens sol kan godt trække i teenagerne, men en ferie i det danske sommerland eller i campingvognen er sværere at lokke med.

- En uge eller tre i selskab med energiske voksne, der synes, det er åh så skønt med toilettømning, cykelture, museer og lignende, går bare ikke.

- Begrænset plads og små søskende, hele eller halve, der hyler og larmer, måske endda uden netforbindelse. Glem det, mor og far, siger Henny Nørgaard til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip