Flertal af danskere siger ja til skifergas

Skrevet af admin

|

23/07/2014

Dagens topnyheder

Skifergas, ja tak.

Et flertal af danskerne mener, at skifergas skal udnyttes i fremtidens energiforsyning, hvis kommende boringer viser, at undergrunden byder på et skatkammer af naturgas. Det viser en ny måling for Jyllands-Posten foretaget af analyseinstituttet Wilke.

I undersøgelsen svarer 51,9 procent af de 1090 adspurgte ja, mens 25 procent siger nej. Resten svarer "ved ikke".

I regeringspartiet De Radikale peger miljøordfører Lone Loklindt på, at miljøhensyn bør vægtes højt.

- Det er en smule overraskende, at så mange svarer ja, under forudsætning af, at det er uden risiko for miljøet. Det er mit eget grundsynspunkt, at det kun kan ske, uden at vi gør skade på f.eks. vores drikkevand, siger hun til Jyllands-Posten.

Både summen af milliardindtægter fra skifergasproduktion og de mulige miljøskader, der kan være forbundet med at trække skifergas op af undergrunden, er endnu ukendte.

I Frederikshavn har kommunen netop sagt ja til at gennemføre de første prøveboringer.

Dermed er jagten på skifergas skudt i gang med det franske olieselskab Total i front i samarbejde med statens olieselskab Nordsøfonden, der sammen skal afklare, om der er indtægter at hente.

Venstres klima- og energiordfører Lars Christian Lilleholt er begejstret for danskernes opbakning til skifergas.

- Hvis der er skifergas i den danske undergrund, og det er muligt at få den op forsvarligt og miljømæssigt, hvor man sikrer, at man kan få gassen op, uden at det skader det omkringliggende miljø, så er vi indstillet på det, siger han til Jyllands-Posten.

Flere grønne organisationer og Enhedslisten har peget på, at støtten til olie- og gasindustrien er i strid med regeringens ambitiøse planer om et fossilfrit Danmark i 2050.

- Det vidner om, at der ikke har været en tilstrækkelig folkelig debat om skifergas og de grundlæggende miljømæssige problemer, siger Tarjei Haaland, der er klima- og energiekspert i Greenpeace.

/ritzau/