Flertal i EU-Parlamentet støtter Juncker

De store politiske grupper i EU-Parlamentet har stadig tillid til Jean-Claude Juncker som formand for EU-Kommissionen trods afsløringerne om skatteunddragelse i den såkaldte Luxleaks-skandale.

Det understreger både gruppen af kristelige demokrater (EPP) og socialdemokrater (S&D) under onsdagens debat i Bruxelles med den omstridte nye kommissionsformand, der er forhenværende regeringschef i Luxembourg.

- Man forsøger at tilsmudse hr. Junckers integritet og troværdighed. Der er ikke tale om overtrædelser af EU-lovgivningen. Det er medlemslandene, der har svigtet, siger EPP's gruppeformand, Manfred Weber, om sin partifælle.

Den socialdemokratiske gruppeformand, Gianni Pitella, finder det skandaløst, at store selskaber kan undgå at betale skat uden at bryde europæisk lovgivning. Lovene må derfor ændres, så fænomenet forsvinder, mener han.

- Vi ønsker ikke, at kommissionen og Juncker svækkes. Det ville være en gave til euroskeptikerne og dem, der hader Europa, siger Pitella.

Juncker selv forsikrer i EU-Parlamentet, at han og hans kommission vil arbejde ihærdigt for at bekæmpe skatteunddragelse og skattely.

- Lovgivningen i Luxembourg har været overholdt hele vejen. Men der har formentlig været tale om en form for skattetænkning i Luxembourg - ligesom i 22 andre EU-lande. Det er et resultat af, at man ikke har harmoniseret skattelovgivning i Europa, siger Juncker.

Efter en uges tavshed dukkede han uventet op onsdag på EU-Kommissionens daglige pressemøde. Derefter gik han i EU-Parlamentet for at tale sin sag og søge at ride stormen af efter mange dages kritik af ham for at gemme sig og være utroværdig.

Danske EU-parlamentarikere som Jeppe Kofod (S), Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU) og Morten Messerschmidt (DF) har talt for at afsætte Juncker på grund af Luxleaks-skandalen. Men det er en dårlig idé, mener Margrete Auken (SF).

- Vi har længe vidst, at Luxembourg er et skattely, og at Juncker var en af hovedarkitekterne. At prøve at tvinge Juncker til at træde tilbage nu vil fjerne fokus fra den vigtige kamp mod skatteunddragelse, og det kan vi simpelthen ikke risikere, siger hun.

Juncker ved, at han skal levere for at genvinde bare en flig af troværdighed, mener Auken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip