Flertal: Oppositionspartier kræver Thule-udbud sat i bero

De danske virksomheder, der blev valgt fra i et udbud om en milliardstor kontrakt på Thule-basen i Grønland, kan måske alligevel ende med at komme i betragtning til opgaven.

Et flertal i Folketinget uden om regeringen kræver i hvert fald, at udenrigsminister Martin Lidegaard (R) trækker i bremsen i den såkaldte Thule-sag, efter at kontrakten til en værdi af cirka 2,4 milliarder kroner er havnet hos skuffeselskabet Excelis A/S.

Det skriver Jyllands-Postens erhvervstjeneste Finans.dk.

- Det er helt afgørende, at vi står vagt om vores bilaterale aftaler omkring Thule Air Base, og nu kan vi sort på hvidt se dokumenteret, at man ikke fra dansk side har levet op til de ting, man skal, for at forsvare rigsfællesskabet. Derfor siger vi nu, at inden der bliver truffet en afgørelse, så må man sætte det her i bero, siger Troels Lund Poulsen til Finans.dk.

Venstre har sammen med de øvrige borgerlige partier samt Enhedslisten og Alternativet sendt et brev til Martin Lidegaard med en opfordring til øjeblikkeligt at drøfte sagen med den amerikanske regering for at bremse processen om udbuddet.

Det sker, efter at Finans.dk onsdag afslørede, at Udenrigsministeriet, måneder inden den attraktive kontrakt skulle tildeles, afviste en henvendelse fra USA, der ønskede hjælp til at vurdere, om de selskaber, som bød på kontrakten, opfyldte reglerne i udbuddet.

Men amerikanerne blev henvist til Erhvervsstyrelsen.

Ifølge en forsvarsaftale fra 1950'erne skal opgaven med vedligehold af Thule-basen varetages af enten et dansk eller grønlandsk selskab.

De danske entreprenørvirksomheder MT Højgaard og Per Aarsleff havde begge lagt billet ind på opgaven, men blev fravalgt.

De amerikanske myndigheder har efterfølgende afvist en anke fra de danske selskaber.

/ritzau/

.

Dagens Gossip