Flugten fra flexlån tager til i 2015

Der er ingen grund til at tro, at boligejernes vandring mod fastforrentede lån med afdrag vil stoppe lige med det samme.

Det siger boligøkonom Joachim Borg Kristensen oven på onsdagens tal fra Realkreditrådet. De viser, at F1-lånene i fjerde kvartal i 2014 fortsat var på retur til fordel for lån med fast rente.

- Der var stor konverteringsaktivitet op til oktober, men det ser ud til at vi får en reel konverteringsbølge ved næste termin, og bevægelsen mod fast rente bliver formentlig ikke mindre.

- Det skyldes, at renten er faldet yderligere siden sidst, og der er kommet et 2,0 procents lån på markedet. Det betyder, at pludselig er en stor gruppe låntagere med 3,5 procents lån, som er kommet i spil til at kunne konvertere, siger han.

Den lave rente får naturligvis mange boligejere til at overveje, om de skal ændre deres boliglån, men ifølge boligøkonomen er pengeinstitutterne også med til at skubbe på udviklingen.

Først og fremmest, fordi man fra realkreditselskaberne har indført differentierede rentesatser, som gør det dyrere at have lån med fleksible renter eller afdragsfrihed.

- Og bankerne går nu også i langt højere grad end tidligere ud og anbefaler kunderne at gå mod længere rentebinding, siger Joachim Borg Kristensen.

Han tror, at de differentierede bidragssatser, som blandt lægger mere end en procent oven i renten på et F1-lån, er kommet for at blive.

- Det er svært at se, at man går væk fra differentieringen, fordi realkreditselskaberne udefra bliver mødt med krav om, at udbredelsen af de korte lån skal reduceres.

- Bevægelsen mod større sikkerhed i boliglånene skal fortsætte over længere tid, før det kan mærkes. Men det er væsentligt, at andelen af afdragsfrie lån faldt fra 56,2 til 55,2 procent alene det seneste kvartal, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip