Fly-uro over Østersø: Luftagentur undersøger sikkerheden

I de seneste måneder har europæiske passagerfly og militærfly flere gange været på kollisionskurs omkring grænsen til europæisk luftrum.

Senest da et passagerfly fra danske Cimber med plads til 50 passagerer fredag måtte ændre kurs for ikke at ramme et russisk kampfly i luftrummet over Østersøen.

Og allerede forud for episoden har Det Europæiske Luftsikkerhedsagentur, Easa, været i gang med at se på hidtidige hændelser.

På anmodning af EU-Kommissionen undersøger Easa hændelserne og afleverer en rapport med anbefalinger til at højne sikkerheden til kommissionen til marts 2015.

- Dette er et meget alvorligt problem. Vi konsulterer og interviewer alle relevante civile og militære organer for at indsamle de nødvendige informationer til at fuldføre vores analyse, sagde Patrick Ky, der er direktør for Easa, i en pressemeddelelse mandag.

Fredagens episode mellem det danske passagerfly og det russiske - der havde slukket transponderen, hvorfor det var svært at spore - vækker forargelse i Sverige og Danmark.

Hændelsen kom til offentlighedens kendskab lørdag, da det svenske forsvar beskrev den i de svenske medier, hvilket førte til, at forsvarsminister Nicolai Wammen (S) og Sveriges forsvarsminister, Peter Hultqvist, kritiserede de russiske flyvninger.

Jeppe Kofod, gruppeformand for de danske socialdemokrater i EU-Parlamentet, kræver nu, at EUs udenrigschef, Federica Mogherini, klart fordømmer russernes farlige militærflyvninger nær den civile lufttrafik.

- Nu må tålmodigheden med russerne være opbrugt. Med to livsfarlige situationer omkring Danmark og et utal af russiske provokationsflyvninger langs hele EUs østlige grænse, bliver EU simpelthen nødt til at reagere nu, siger han i en pressemeddelelse.

Det danske forsvarsministerium ser på sagen med "stor alvor" og "er skarp i sin kritik af de russiske flyvninger".

/ritzau/

 

Dagens Gossip