Flygtningehjælp: Sortering kan føre til EU-slagsmål

Danmark risikerer at indlede et nyt slagsmål i EU, hvis regeringen stiller krav om, at hovedparten af de 1000 flygtninge, som den har tilbudt at tage imod, skal være familier og ikke enlige.

Det siger Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

- Det indleder bare en ny konkurrence mellem de europæiske lande, og vi skal jo den modsatte vej, siger han til Ritzau.

Dansk Folkeparti og De Konservative ønsker ifølge Berlingske at sikre sig imod for mange enlige flygtninge, der efterfølgende søger om familiesammenføring.

- Det vil være oplagt at tage imod familier, der er samlet i forvejen, frem for enlige, der ønsker familiesammenføring, siger Martin Henriksen, Dansk Folkepartis udlændingeordfører til avisen.

De Konservatives integrationsordfører, Naser Khader, foretrækker også, at Danmark tager en enlig mor med fire-fem børn frem for seks unge mænd.

- Jeg ser gerne, at man tager en mor med sine børn eller en hel kernefamilie, for hvis du udelukkende tager enlige mænd, så kommer der på et tidspunkt 2000, 3000, 4000 eller 5000 personer i forhold til, at vi har sagt ja til 1000, siger han til Berlingske.

Andreas Kamm understreger, at han ikke ved, om det danske tilbud om at modtage 1000 flygtninge er behæftet med særlige betingelser eller kriterier. I alt skal EU-landene fordele 160.000 flygtninge imellem sig.

- Grundlæggende må man tage udgangspunkt i de mennesker, der står her. Det er folk, der har behov for beskyttelse, og så må man give dem det.

- Om der er nogle kriterier ud over, at man tager dem, der står i køen, det ved jeg ikke. Som udgangspunkt stiller man ikke andre kriterier. Det handler jo om beskyttelse, siger Andreas Kamm.

- Jeg forestiller mig en rimelig solidaritet mellem landene i Europa, der sikrer en nogenlunde jævn fordeling, sådan at der ikke sorteres. For ellers begynder man jo forfra med diskussionen om, hvor mange har vi egentlig forpligtet os til.

De Konservative ønsker også, at de flygtninge, som Danmark modtager, kommer direkte fra Syrien eller nabolandene, så man undgår folk, der har boet i Tyrkiet i en årrække.

/ritzau/

 

Dagens Gossip