Flygtningenævnet stopper tilbagesendelser af flygtninge til Ungarn

Flygtningenævnet sætter midlertidigt sager om tilbagesendelser fra Danmark til Ungarn i bero.

Det sker, fordi nævnet vil have undersøgt, om Ungarn behandler flygtninge i overensstemmelse med reglerne.

Flygtninge, der er blevet modtaget, og har fået taget fingeraftryk i Ungarn, skal ifølge Dublin-reglerne også søge asyl i Ungarn. Derfor skal de sendes tilbage til Ungarn, hvis de har fået taget fingeraftryk der og siden er taget til Danmark.

men det vil Flygtningenævnet altså midlertidigt se bort fra.

- En række af de oplysninger, som Flygtningenævnet har haft til rådighed for afgørelse af Dublin-sager vedrørende tilbagesendelse, tager af gode grunde ikke hensyn til den aktuelle situation i Ungarn, siger nævnets sekretariatschef, Stig Torp Henriksen, til Politiken.

Af Flygtningenævnets hjemmeside fremgår det, at nævnet den 9. oktober har anmodet Udlændingestyrelsen om "mere generelt at søge oplyst, hvorvidt Ungarn fortsat modtager Dublin-returnees fra de øvrige medlemsstater, samt hvorvidt Ungarn i den forbindelse fortsat opfylder sine internationale forpligtelser."

Sagerne vil stå stille, indtil Flygtningenævnet har modtaget svar på høringen.

Samtidig er det besluttet at udsætte udrejsefristen for de personer, som er i udsendelsesposition med Ungarn som modtageland.

Flygtningenævnets tiltag sker med henvisning til den aktuelle situation i Ungarn, som i verdenspressen er blevet beskrevet som værende mildt sagt kaotisk.

- Som alle andre følger vi med i medierne, og en række af de oplysninger, som Flygtningenævnet har haft til rådighed for afgørelse af Dublin-sager vedrørende tilbagesendelse, tager af gode grunde ikke hensyn til den aktuelle situation i Ungarn, siger nævnets sekretariatschef Stig Torp Henriksen til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip