FN-chef kalder skoleangreb i Gaza for kriminel handling

admin

|

03/08/2014

Dagens topnyheder

FN's generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer et dødeligt angreb på en skole i Gaza søndag og betegner det som en kriminel handling og kræver de ansvarlige for den grove overtrædelse af internationale menneskerettigheder stillet til regnskab.

Granatangrebet på FN's skole i Rafah i den sydlige del af Gaza har ifølge FN kostet mindst 10 civile livet. Det er det tredje dødelige angreb på en FN-skole, hvor palæstinensere har søgt tilflugt, under den 27 dage lange væbnede konflikt mellem Israel og militante Hamas-medlemmer.

Alle tre episoder undersøges, men FN har i første ombæring givet Israel skylden for søndagens angreb og et andet angreb forrige onsdag på en FN-drevet skole i Jabalya-flygtningelejren, hvor mindst 15 civile blev dræbt.

- Den Israelske Forsvarsstyrke, IDF, er gentagne gange blevet gjort opmærksom på, hvor disse steder ligger, siger Bans talsmand i en erklæring.

- Dette angreb må sammen med andre brud på folkeretten undersøges grundigt, og de ansvarlige må stilles til regnskab. Det er moralsk forkasteligt og en kriminel handling, hedder det videre i erklæringen.

Israel indledte dets offensiv mod Gaza 8. juli efter en stigning i antallet af grænseoverskridende raketsalver, affyret af Hamas og andre militante islamister.

Kampene søndag bragte dødstallet i Gaza ifølge de palæstinensiske myndigheder op på 1772, hvoraf de fleste er civile. Israel har bekræftet, at 64 soldater er faldet i kamp, mens palæstinensiske raketter også har kostet tre civile livet i Israel.

Ban har søndag gentaget sit krav om, at parterne skal indstille kampene og sætte sig til forhandlingsbordet i Kairo for at sætte fokus på konfliktens underliggende emner.

/ritzau/Reuters