FN-chefer til EU: I må vise mod for at redde migranter

Den Internationale Organisation for Migration, IOM, og flere FN-chefer har torsdag offentliggjort en erklæring, hvor de opfordrer EU's stats- og regeringschefer til at "udvise moralsk og politisk lederskab" i forbindelse med torsdagens topmøde i Bruxelles.

EU-lederne skal på topmødet tale om de mange migranter, der hvert år søger mod Europas kyster, og hvor tusindvis dør i forsøget.

- Vi opfordrer på det kraftigste de europæiske ledere til at prioritere menneskeliv, -rettigheder og værdighed først i dag, når de skal enes om et fælles svar på den humanitære krise i Middelhavet, står der i erklæringen.

Erklæringen er underskrevet af FN's højkommissærer for henholdsvis menneskerettigheder og flygtninge, Zeid Ra'ad Al Hussein og António Guterres, samt William Lacy Swing, der er generaldirektør i IOM, og FN's særlige repræsentant for migration og udvikling, Peter Sutherland.

Det var efter weekendens migrantkatastrofe i Middelhavet, hvor 800 mennesker ifølge FN mistede livet, at EU-præsident Donald Tusk besluttede at indkalde til et ekstraordinært topmøde.

FN-cheferne og IOM foreslår blandt andet, at der bliver lavet en statsledet, proaktiv eftersøgnings- og redningsmission med en klar mission om at redde liv og kapacitet, som minder om Mare Nostrum.

Mare Nostrum var den italienske eftersøgnings- og redningsmission, der blev lukket sidste efterår.

I stedet blev EU-programmet Triton oprettet til at patruljere ved Italiens kyster.

Triton har dog været stærkt kritiseret for at have færre ressourcer og et væsentligt mindre patruljeringsområde end det italienske.

Amnesty International har også på det kraftigste opfordret til, at EU-lederne laver en eftersøgnings- og redningsmission som Mare Nostrum.

- Intet mindre vil være nok, intet andet vil redde liv, sagde lederen af Amnesty Internationals EU-kontor, Iverna McGowan onsdag.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip