FN-efterforskere klar til at dele krigsforbryderliste

FN's efterforskere af krigsforbrydelser i Syrien siger tirsdag, at de er parate til at dele deres hemmelige liste over mistænkte med en hvilken som helst udenlandsk anklagemyndighed, der er i gang med at forberede sager om krigsforbrydelser.

Paulo Pinheiro, der er leder af FN's undersøgelseskommission for Syrien, opfordrer nationale myndigheder til at kontakte de uafhængige efterforskere, som har samlet fem fortrolige lister gennem de forløbne fire års borgerkrig.

- På nuværende tidspunkt kan vi bedst hjælpe i kampen for retfærdighed gennem målrettede oplysninger.

- Vi vil dele navne og oplysninger om specifikt påståede gerningsmænd med anklagemyndigheder, der forbereder sager ved en kompetent og upartisk retsinstans, siger Pinheiro til FN's Menneskerettighedsforum i Genève.

Samtidig siger han, at listen over personer, der er mistænkt for at have begået krigsforbrydelser eller andre forbrydelser, ikke vil blive offentliggjort på nuværende tidspunkt.

Undersøgelseskommissionen gentager sin opfordring til FN's Sikkerhedsråd om at henvise grusomheder i Syrien til Den Internationale Straffedomstol eller til en ad hoc domstol.

Samtidig hævder den London-baserede organisation Syriens Observatorium for Menneskerettigheder ifølge nyhedsbureauet AFP, at seks personer, herunder tre børn, er blevet dræbt ved et gasangreb, som det syriske regime står bag, i det nordvestlige Syrien.

Læger siger ifølge menneskerettighedsorganisationen, at dødsårsagen menes at være gas, muligvis klorgas, som er frigjort fra tøndebomber.

Det syriske styre er blevet anklaget for at benytte klorgas - et giftigt stof, der betragtes som et kemisk våben - i civile områder i den senere tid.

I begyndelsen af marts vedtog FN's Sikkerhedsråd et amerikansk resolutionsforslag, der fordømmer brugen af klorgas i Syrien og truer med foranstaltninger, hvis kemiske våben bruges ved fremtidige angreb.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip