FN evakuerer 19.000 muslimer fra Bangui

19.000 muslimer i Bangui risikerer at blive dræbt af kristne militsgrupper, hvis de ikke bliver evakueret fra hovedstaden i Den Centralafrikanske Republik, advarer FN.

Advarslen kommer samtidig med, at EU officielt indleder en forsinket militær mission i landet i et forsøg på at få stoppet mange måneders vold mellem kristne og muslimer.

Volden er blusset op i hovedstaden igen i den seneste uge, efter at kristne soldater fra anti-Balaka-militsen har angrebet muslimske indbyggere og soldater fra Den Afrikanske Union som er i landet på en fredsmission.

- Vi vil ikke stå på sidelinjen og se mennesker blive massakreret. Tilstedeværelsen af soldater fra Frankrig og Den Afrikanske Union er den eneste grund til, at de ikke allerede er dræbt, siger Fatoumata Lejeune-Kaba, talskvinde for FN's højkommissær for flygtninge.

Det er planen at evakuere de muslimske indbyggere til den nordlige del af landet - mod grænsen til Tchad.

EU har udsendt omkring 1000 soldater i en styrke, der bærer navnet Eufor RCA.

EU har foreløbig afsat 193 millioner kroner til missionen, som foreløbig har fået et mandat på op til ni måneder.

Den lille fattige republik har kæmpet med vold og politisk ustabilitet, siden landet blev selvstændigt fra Frankrig i 1960.

Volden er eskaleret, siden de primært muslimske Seleka-oprørere i marts sidste år tog magten i et statskup, der fjernede præsident Francois Bozize.

Mere end halvdelen af landets 4,6 millioner indbyggere har brug for hjælp.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip