FN: Flere hundrede børnesoldater er frigivet i Sydsudan

Oprørere i Sydsudan har frigivet 280 børnesoldater, som er den første gruppe ud af over 3000, der vil blive sat fri, oplyser FN.

- Men i alt er over 12.000 børn blevet tvangsrekrutteret til væbnede grupper forskellige steder i Sydsudan, hvor de tvinges til at deltage i borgerkrigen, siger Unicef, der taler om en af de største demobiliseringer af børnesoldater nogensinde.

- De første 280 børn blev frigivet i dag i landsbyen Gumuruk i delstaten Jonglei i den østlige del af landet, siger Unicefs chef i landet, Jonathan Veitch.

- Disse børn er blevet tvunget til at se ting, som intet barn burde udsættes for, tilføjer han.

Børnene var i en oprørsgruppe ledet af David Yau Yau, der indledte en voldelig kamp i 2010, da han tabte et valg i 2010 - året før Sydsudan blev uafhængigt af Sudan.

FN vil forsøge at få børnene genforenet med deres familier, hvilket er en næsten uoverskuelig opgave i et land, hvor over to millioner er blevet tvunget til at flygte fra deres familier.

Befriede børn bliver undersøgt af læger, og der sørges for mad, tøj og skolegang.

Sydsudans rivaliserende ledere skal mødes senere i denne uge for at drøfte en ny våbenhvile, der er blevet indgået, men som er blevet brudt mindst seks gang.

Krigen i Sydsudan brød ud i december 2013 efter en langvarig magtkamp mellem præsident Salva Kiir fra oprørsgruppen SPLM og hans tidligere vicepræsident Riek Machar.

Den nye aftale skal genforene og forsone fraktionerne i frihedsbevægelsen.

Konflikten i Sydsudan har kostet over 10.000 mennesker livet.

Både EU og USA har indført sanktioner mod ledere på begge sider for at bryde våbenhvileaftaler.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip