FN: Forhandlinger med Islamisk Stat skal sikre nødhjælp

Der bør indledes politiske forhandlinger med Islamisk Stat (IS) for at overbevise den militante islamistiske bevægelse om, at organisationer som FN's børneorganisation, Unicef, skal kunne komme frem til nødstedte i de krigshærgede områder.

Det siger Unicefs repræsentant for Syrien, Hanaa Singer, på en pressekonference i Geneve.

Unicef kæmper som andre hjælpeorganisationer med at få hjælp frem i områder, der kontrolleres af IS, men bevægelsen nægter at snakke med organisationerne.

- De afviser i øjeblikket at tale med FN. Men det er ikke kun de humanitære organisationers ansvar. Det er et politisk ansvar, og det er politiske parter, der skal forhandle og presse på og indlede en dialog med IS, siger Hanaa Singer.

På spørgsmålet om hvorvidt hun mener, at Syrien eller andre lande med indflydelse i regionen bør tale med IS, svarer hun:

- Andre statslige parter, ja.

Det er IS, der har udråbt et selverklæret muslimsk kalifat i dele af Jordan og Syrien. I det område tvinges lokalbefolkningen til at indordne sig efter hårde sunnimuslimske regler.

Nægter de lokale, er der risiko for, at de bliver dræbt, sådan som det er sket for blandt andre kristne. Det er også IS, som har foretaget makabre likvideringer af vestlige gidsler på videooptagelser.

Unicef vurderer, at næsten 14 millioner børn lider under konflikten i Syrien og Irak. Måske, siger Singer, er to millioner af dem uden for Unicefs rækkevidde.

Omverdenen, både arabiske lande og Vesten, ligger i væbnet konflikt med IS, som Vesten regner for en terrororganisation.

Blandt andre har Danmark soldater udstationeret i Irak for at træne irakiske soldater til at kæmpe mod IS, ligesom syv danske F-16-jagere med base i Kuwait deltager i den internationale koalitions luftbombardementer af IS-krigere.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip