FN: Grønne løsninger fra øverste hylde er ikke nok

Det er ikke nok at satse på grønne løsninger og vedvarende energiformer, hvis en truende global klimakatastrofe skal afværges. Det fremgår af et udkast til FN's Klimapanels kommende rapport, som skal forhandles færdigt i København senere denne måned, skriver Politiken.

- Klimapanelet siger, at vi i første omgang skal satse på vedvarende energi og energibesparelser. Men de siger også, at det slet ikke rækker. Globalt er vi nødt til at bruge alle farverne på paletten og gå ned til hylden med de næstbedste løsninger, nemlig CO2-lagring, skifergas og atomkraft, siger direktør for Dansk Energi Lars Aagaard til avisen.

Men modstanden mod at tage løsninger fra den næstøverste hylde er stor hos de grønne organisationer. Aktuelt kæmper de for at bremse udvinding af skifergas i Europa - herunder i Danmark, hvor slagsmålet netop nu står om en prøveboring i Frederikshavn i Nordjylland.

- Umiddelbart giver det mening at være imod skifergas de fleste steder, simpelthen fordi der findes langt mere oplagte alternativer, siger John Nordbo, klima- og miljøchef i den danske afdeling af WWF Verdensnaturfonden.

Samme holdning findes hos Danmarks Naturfredningsforening.

En af Danmarks mest erfarne energi- og klimaeksperter og tidligere topforhandler for EU Jørgen Henningsen efterlyser en større forståelse for, hvad der kan lade sig gøre i den politiske virkelighed, hvor både EU og FN står foran helt afgørende forhandlinger om nye klimaaftaler.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) fastslår dog, at hverken atomkraft eller CO2-lagring står på Danmarks dagsorden fremover. Derimod kan skifergas blive et nyt dansk energieventyr.

/ritzau/