FN: Isil vil måske omskære kvinder i Irak

admin

|

24/07/2014

Dagens topnyheder

FN udtrykker torsdag bekymring over forlydender om, at den militante islamistiske bevægelse Islamisk Stat - tidligere kendt som Isil - har beordret alle piger og kvinder i den irakiske storby Mosul omskåret.

En talsmand for FN siger, at man er ved at undersøge, om forlydenderne taler sandt, efter der på sociale medier er blevet sået tvivl om ægtheden af beslutningen.

Der er muligvis tale om en ét år gammel fatwa, fra lang tid før Isil ændrede sit navn til Islamisk Stat. Det gjorde den sunnimuslimske bevægelse i juni i forbindelse med, at den udråbte et kalifat i grænseområdet mellem Irak og Syrien.

Hvis forlydenderne, som FN tager alvorligt, taler sandt, vil det potentielt ramme fire millioner kvinder og piger i området, oplyser FN i Irak.

- Vi har aktuelle meldinger om indførelsen af en ordre om, at alle pigebørn og kvinder op til 49 år skal omskæres. Det er usædvanligt for Irak, især i dette område, og det vækker alvorlig bekymring, siger Jacqueline Badcock, FN's humanitære chef i Irak.

- Dette er ikke det irakiske folks vilje, tilføjer hun.

Islamisk Stat har gennem de seneste måneder gennemført en offensiv i det nordlige og vestlige Irak, hvilket har drevet tusindvis af civile på flugt.

FN har ikke direkte kontakt med bevægelsen, men arbejder gennem stammeledere i de berørte områder på at komme i en form for dialog med den.

Omskæring af kvinder er en tradition, som er udbredt i mange afrikanske og muslimske lande. På verdensplan menes flere end 130 millioner piger at have undergået en hel eller delvis fjernelse af de primære kønsorganer omkring skeden.

Men i Irak findes traditionen kun ganske få steder, hovedsageligt i den kurdiske del af landet, lyder det fra FN.

/ritzau/