FN-mægler klar til at skubbe syrisk fredsproces i gang

admin

424 uger siden

|

26/05/2016

Dagens topnyheder

Staffan de Mistura, FN's mægler i den syriske konflikt, vil senere torsdag meddele en dato for, hvornår forhandlinger om fred i landet kan fortsætte.

- Det haster med at få forhandlingerne tilbage på sporet. Vi skal fastholde dette momentum, siger den italiensk-svenske topdiplomat til journalister i Genève.

Offentliggørelsen af en dato vil ske, efter at Mistura torsdag har informeret FN's Sikkerhedsråd om den aktuelle situation i det krigshærgede land.

Han peger blandt andet på, at den humanitære situation i Syrien fortsat er meget alvorlig. Han opfordrer til, at alle angreb indstilles.

FN har trods flere appeller fortsat problemer med at koordinere nødhjælp til belejrede byer.

Håbet var, at man kunne nå en million syrere i nød. Men det har kun været muligt at hjælpe 160.000, siger Jan Egeblad, som er Misturas rådgiver i humanitære spørgsmål.

- Selv i de områder, hvor vi har haft regeringens støtte, har der været utallige problemer med at nå frem. Andre steder har vi fået grønt lys under visse betingelser, siger Egeblad.

Det gælder blandt andet Daraya, hvor hjælpen ikke er nået frem til alle.

I den by og et par andre steder er situationen yderst alvorlig ifølge rådgiveren.

- Børn er så fejlernærede i disse byer, så de vil dø, hvis vi ikke når frem til dem, siger Egeblad.

FN sender hjælp fra luften i områder, hvor Islamisk Stat har kontrol.

Organisationen overvejer en lignende fremgangsmåde - måske med amerikansk eller russisk hjælp - i områder, hvor den syriske regeringshær har belejret byer.

/ritzau/AFP