FN-mægler: Syriske parter må udvise politisk vilje

FN's særlige udsending om Syrien, Lakhdar Brahimi, indleder anden runde af de vanskelige fredsforhandlinger i den schweiziske by Geneve med at bede den syriske regering og oprørerne om at forpligte sig til at udvise vilje til at løse konflikten.

Det fremgår at et dokument, som nyhedsbureauet Reuters er kommet i besiddelse af forud for anden runde af forhandlingerne, der starter mandag aften.

- Geneve-forhandlingerne har som mål at stoppe krigen i Syrien. Volden skal stoppes, og der skal etableres en overgangsregering, hedder det i dokumentet.

Lakhdar Brahimi siger, at han vil holde separate samtaler med de stridende parter i løbet af de første dage i håb om at forbedre atmosfæren under forhandlingerne.

Dokumentet er på otte sider og dateret den 7. februar. Parterne har således kunnet læse siderne i løbet af weekenden.

Mandagens fredsforhandlinger starter 10 dage efter, at den første runde endte uden nogen konkret aftale på den næsten tre år lange borgerkrig, der har dræbt mere end 136.000 mennesker.

Den syriske regerings delegation ankom til Geneve søndag eftermiddag med udenrigsminister Walid al-Moualem i spidsen. Han skal mødes med Lakhdar Brahimi mandag aften klokken syv.

Alt tyder dog på, at regeringen og oprørerne fortsat er meget langt fra hinanden.

Præsident Bashar al-Assad insisterer på at fokusere på at bekæmpe "terroristerne", som styret kalder oprørerne, mens oprørerne kræver præsidentens afgang.

Fredsforhandlingerne genoptages efter tre dages våbenhvile, hvor nødhjælp er blevet fragtet ind i den belejrede by Homs - og civile er blevet evakueret derfra.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip