FN: Næsten 30.000 udlændinge er i krig i Irak og Syrien

Skrevet af admin

06/07/2016

Dagens topnyheder

En højtstående kilde i FN siger nu, at der er næsten 30.000 "udenlandske terrorkrigere" i Syrien og Irak. Samtidig advarer han om, at risikoen for, at krigerne vender tilbage til deres hjemland og begår angreb, er vokset.

Meldingen kommer fra lederen af FN's antiterrorkomité, Jean-Paul Laborde.

- Antallet af udenlandske terrorkrigere er meget højt, siger han.

- Der er næsten 30.000, og nu hvor Islamisk Stats territorium skrumper i Irak, ser vi dem vende tilbage, ikke bare til Europa, men til alle de lande, de kommer fra, siger han.

Laborde nævner lande som Tunesien og Marokko.

- Terrorangrebene i disse lande risikerer at blive større og større for at opveje presset på dem (Islamisk Stat, red.) i Syrien og Irak, lyder det fra Jean-Paul Laborde.

FN-diplomaten opfordrer lande til at lave et slags filter, hvor man skelner mellem "den store gruppe af hjemvendte krigere, der ikke er farlige, og dem, der er".

Laborde mener, at det internationale samfund har værktøjerne til at bekæmpe terrorisme. Samtidig advarer han dog om, at "terrororganisationer er meget hurtigere til at omstille sig, end vi er".

Han peger på, at store internetselskaber som Google, Twitter og Microsoft kan spille en større rolle i forhold til at opdage potentielle terrorister på nettet. Det skal dog ske uden "at skade ytringsfriheden", lyder det.

FN's antiterrorkomité består af repræsentanter fra medlemmerne af FN's Sikkerhedsråd. Komitéen blev skabt i kølvandet af angrebene i USA 11. september 2001.

Mindst 135 personer fra Danmark er siden sommeren 2012 rejst til Irak og Syrien for at kæmpe i konflikten, vurderer Center for Terroranalyse hos Politiets Efterretningstjeneste (PET). Mindst en fjerdedel af de udrejste er blevet dræbt, vurderer PET.

/ritzau/AFP