FN-panel: Klimamål kræver store ændringer

Målet om at holde klodens temperaturstigning under to grader kan nås, hvis det globale CO2-udslip nedbringes med 40 til 70 procent i forhold til 2010 inden 2050, fastslår FN's Klimapanel (IPCC) i en ny rapport.

I 2100 skal udledningen af drivhusgasser nærme sig nul, mener de omkring 1200 forskere bag rapporten.

Det kræver dog, at verdens nationer sætter en række teknologiske tiltag i gang, investerer i vedvarende energi og ændrer deres adfærd markant, lyder det.

- Omfattende institutionelle og teknologiske ændringer giver mere end 50 procents chance for, at den globale opvarmning ikke vil overskride denne grænse, siger den tyske forsker og klimaøkonom Ottmar Edenhofer, en af hovedforfatterne bag rapporten.

- Det er et klart budskab fra videnskaben: Hvis vi skal undgå farlige indgreb i klimasystemet, kan vi ikke fortsætte som hidtil, siger Edenhofer ved et pressemøde i Berlin.

Rapporten er tredje del på vejen mod IPCC's femte hovedrapport, der afsluttes og fremlægges i København i oktober.

Denne tredje delrapport, der søndag er blevet offentliggjort i den tyske hovedstad, beskæftiger sig med, hvad der kan gøres for at afbøde klimaforandringerne - det vil sige nedsætte CO2-koncentrationen i atmosfæren.

Rapporten viser, at de globale udslip af drivhusgasser er steget til historisk høje niveauer på trods af diverse tiltag for at modvirke netop dette.

- Udslippene steg hurtigere mellem 2000 og 2010 end i de foregående tre årtier, skriver IPCC.

Selv om opgaven kan virke uoverskuelig, er det økonomisk muligt at nå målet om at begrænse stigningen i den globale middeltemperatur til to grader, hvis alle lande handler hurtigt.

Jo længere, vi venter, jo større bliver udfordringen, advarer forskerne.

Hvis vi fortsætter som nu, vil planeten være mellem 3,7 og 4,8 grader varmere i 2100, hvilket ifølge forskerne vil være katastrofalt. Derfor må der skæres drastisk i brugen af fossile brændsler såsom kul, olie og gas.

Rapporten kommer blot to uger efter, at anden del af FN's femte klimarapport advarede om risikoen for konflikt, hungersnød, oversvømmelser og flygtningekriser som følge af den globale opvarmning.

Første delrapport fra september 2013 konkluderede, at klimaforandringerne med 95 procents sikkerhed er menneskeskabte.

Den advarede om havstigninger på op mod en meter inden år 2100.

/ritzau/

 

Dagens Gossip