FN-rapport peger på mulige krigsforbrydelser i Gaza

En længe ventet undersøgelsesrapport fra FN fastslår mandag, at både det israelske militær og væbnede palæstinensiske grupper begik grove overgreb og menneskeretskrænkelser under sidste års Gaza-konflikt.

I nogle tilfælde kan der være tale om krigsforbrydelser, fastslår rapporten.

Undersøgelseskommissionen siger, at den har samlet "betydelig information, der peger på, at der muligvis er begået krigsforbrydelser af både israelske og palæstinensiske væbnede grupper".

I forbindelse med offentliggørelsen af rapporten betegnes ødelæggelserne i Gaza og de menneskelige lidelser blandt palæstinenserne som værende "uden fortilfælde".

- Det vil påvirke generationer fremover, siger amerikaneren Mary McGowan Davis, der har stået i spidsen for undersøgelsen, ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Der er også en varig frygt i Israel blandt de lokalsamfund, der jævnligt er truet, tilføjer hun.

FN's eksperter har gennem knap et år efterforsket begivenhederne under krigen i Gaza i sommeren 2014.

I rapporten opfordres Israel til at fremlægge detaljer om beslutninger om, hvilke mål der skulle rammes i Gaza.

Det skal ske for at kunne foretage en uafhængig undersøgelse af angreb mod den palæstinensiske enklave, hvor 1462 civile palæstinensere blev dræbt. Af dem var en tredjedel børn.

- Den kendsgerning, at Israel ikke reviderede sin praksis omkring luftangreb, selv efter at de alvorlige konsekvenser for civile blev tydelige, rejser spørgsmål om, hvorvidt dette var en del af en bredere politik, som i det mindste stiltiende var godkendt på højeste regeringsniveau, siger undersøgelseskommissionen i en udtalelse.

Tusindvis af huse blev ødelagt i Gazastriben, og genopbygningen er endnu ikke begyndt.

Under den 51 dage lange konflikt foretog Israel mere end 6000 luftangreb og affyrede over 50.000 artillerigranater.

Fra palæstinensisk side blev der skudt 4881 raketter og 1753 morterer mod Israel, hvor seks civile blev dræbt og mindst 1600 såret.

Rapporten påpeger, at hundredvis af civile palæstinensere blev dræbt i deres egne hjem, særligt kvinder og børn.

Den indeholder hjerteskærende beretninger fra blandt andre et medlem af familien Al Najjar, der mistede 19 slægtninge under et angreb mod Khan Younis 26. juli.

- Vi døde alle den dag, også dem der overlevede, fortæller han.

FN-undersøgelsen fordømmer ligeledes palæstinensiske gruppers henrettelser af formodede "kollaboratører", altså palæstinensere der var under mistanke for at samarbejde med israelerne.

Undersøgelseskommissionen undlader at komme med vurderinger af, hvorvidt der blev begået krigsforbrydelser i Gaza og overlader i stedet sådanne afgørelser til domstolene og andre retslige instanser.

Kort efter, at rapporten var offentliggjort mandag, blev den mødt af kritik fra Israel, der kritiserer, at rapporten er udarbejdet på bestilling fra FN's Menneskerettighedsråd, som ifølge Israel er "partisk", skriver flere medier.

- Det er velkendt, at hele processen, der førte til udarbejdelse af denne rapport, var politisk motiveret og moralsk anløben fra begyndelsen, lyder det i en udtalelse fra Israels udenrigsministerium.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip