FN: Valg i Burundi var hverken frit eller retfærdigt

Præsidentvalget i Burundi tidligere denne uge var hverken frit eller retfærdigt. Det siger en valgobservatør, der var sendt til det afrikanske land af FN, i en rapport.

- Forholdene var ikke egnede til, at præsidentvalget kunne blive gennemført på en fri, troværdig og inkluderende måde, siger FN-talsmand Farhan Haq.

Valget i Burundi mandag blev boykottet af landets opposition.

Der blev holdt både præsident- og lokalvalg til trods for, at både oppositionen og det internationale samfund opfordrede til, at valgene burde udsættes på grund af den vold og uro, der har præget landet de seneste måneder.

Ifølge FN's rapport om valget var det præget af den politiske krise, udbredt frygt og skræmmepropaganda flere steder i landet.

Derudover nævner rapporten, at oppositionen blev forhindret i at føre kampagne, tilfældige anholdelser, vold og dårlige arbejdsbetingelser for medierne i forbindelse med valget.

Uroen i Burundi brød ud, efter at den siddende præsident, Pierre Nkurunziza, erklærede, at han ville genopstille til en tredje periode, hvilket er i strid med det centralafrikanske lands forfatning.

Over 70 mennesker er blevet dræbt og omkring 140.000 menes at være flygtet fra landet på grund af den blodige konflikt.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip