FOA: Ny kontantydelse til ledige er lappeløsning

Det er en lappeløsning at give ledige en ny kontantydelse, når deres arbejdsmarkedsydelse udløber næste år.

Det siger FOA's formand, Dennis Kristensen, om kontantydelsen, som regeringen, SF og Enhedslisten ifølge flere medier er enige om for at få finansloven på plads. Ydelsen gives til folk, som hverken kan få dagpenge eller kontanthjælp. Den udbetales efter særregler og ikke automatisk.

- Det var sidste chance for at lægge nogle spor ud, så vi kunne få en varig reform. Det er brandærgerligt, at vi ikke vil se en varig løsning, indtil en ny dagpengereform kan træde i kraft i 2016 eller 2017, siger Dennis Kristensen.

- Hvis regeringen vinder valget, har vi fået demonstreret, at De Radikale svinger taktstokken og kan drive Socialdemokratiet rundt i manegen. Jeg er desværre helt overbevist om, at vi vil se en reform, som ikke har en lønmodtagervenlig profil.

FOA vil i stedet forlænge arbejdsmarkedsydelsen, indtil dagpengekommissionen i september 2015 har foreslået et nyt system. Samtidig skal man igen kunne optjene dagpenge efter et halvt års arbejde.

4200 af FOA's medlemmer har siden 1. januar 2013 mistet deres dagpengeret. Heraf står 201 ledige helt uden indkomst, da de hverken får arbejdsmarkeds- eller uddannelsesydelse.

Kontantydelsen er ligesom arbejdsmarkedsydelsen på 60 procent af dagpenge for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere.

FOA's formand er ikke imponeret.

- Det er et meget lavt forsørgelsesniveau for enlige, som måske har børn. Det er selvfølgelig bedre end slet ingenting. Arbejdsmarkedsydelsen var en lappeløsning. Det bliver kontantydelsen desværre også, siger Dennis Kristensen.

Dansk Metal har foreslået at lade dagpenge følge konjunkturen, men to år på dagpenge må være minimum, mener FOA's formand.

/ritzau/

 

Dagens Gossip