Fodboldfans får 4000 kroner i erstatning for futtog

359 fodboldfans får hver 1500 kroner yderligere i erstatning for uberettiget anholdelse efter en superligakamp mellem Brøndby og FCK 1. december 2013.

Det har Københavns Byret afgjort onsdag.

Politiet fra Københavns Vestegn har tidligere erkendt, at det var ulovligt at sætte knap 500 fodboldfans i futtog, og der er allerede udbetalt 2500 kroner i erstatning for "uberettiget frihedsberøvelse" til hver af de anholdte.

Men 359 af tilhængerne krævede yderligere erstatning, da de mente, at politiets behandling af dem efter kampen var så grov, at den brød med torturbestemmelsen i den europæiske menneskerettighedskonvention for nedværdigende behandling fra myndigheder.

Det afviste byretten dog, da de frihedsberøvede fodboldtilhængere blev tilbudt siddeunderlag og mulighed for toiletbesøg, ligesom de havde mulighed for at få vand.

Dermed er konventionen om tortur og umenneskelig eller nedværdigende behandling ifølge Københavns Byret ikke overtrådt, og de tilbageholdte har derfor ikke ret til en erstatning på yderligere 7500 kroner.

I stedet blev de altså tilkendt 1500 kroner ekstra i erstatning for den ulovlige frihedsberøvelse, så de hver får i alt 4000 kroner.

Masseanholdelserne skete, efter at Københavns Vestegns Politi havde fulgt omkring 1500 FCK-fans til Glostrup Station, så der ikke skulle opstå ballade med Brøndbyfansene.

Undervejs begyndte omkring 30-50 FCK-fans at lave hærværk og kaste med sten mod fansene fra Brøndby.

Herefter blev omkring 480 personer, som var på vej til stationen, frihedsberøvet. Ifølge politiet for at man kunne registrere dem og finde gerningsmændene til episoderne.

Men det var ikke i orden, at fodboldtilhængerne - efter at de var registreret - fortsat skulle sidde i futtog, slår retten fast.

/ritzau/

 

Dagens Gossip