Fødevareminister: Kvalitetsmad til ældre kan betale sig

Socialminister Manu Sareen (R) har allerede været ude at revse kommunerne for at levere for dårlig mad til de ældre, og nu melder fødevareminister Dan Jørgensen (S) sig også på banen i kølvandet på sidste uges historie om vakuumpakket, langtidsholdbart mad til de ældre.

- Det er vigtigt, at maden til de ældre er sund og nærende. Det er bare ikke nok. De ældre skal også have lyst til at sætte gaflen i maden. Det er uacceptabelt, hvis kommunerne ikke kan tilbyde det til de ældre, siger Dan Jørgensen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Det var Jyllands-Posten, der i sidste weekend bragte en undersøgelse, der viste, at seks ud af 10 kommuner kun leverer mad én gang om ugen til de ældre - som så er langtidsholdbart.

Dan Jørgensen mener, at de ældre har fortjent at få serveret et ordentligt måltid mad, og han er overbevist om, at det i længden er en god idé for kommunerne at prioritere kvaliteten af de ældres måltider.

- De erfaringer, vi har for eksempel med økologiomlægning af offentlige køkkener, viser nemlig, at det ikke behøver at være dyrere at satse på kvalitet.

- Samtidig viser erfaringer fra Herlev Hospital, at man ved at tilknytte diætister til ældre patienter, der forlader hospitalet, næsten halverer risikoen for genindlæggelse inden for seks måneder, siger han.

Han har hen over sommeren forsøgt at åbne en diskussion om bedre madvaner, og det inkluderer også mad til ældre, understreger han.

Blandt andet har han nedsat en tænketank, der skal give sit bud på, hvordan madkulturen bliver styrket.

- Tænketanken skal derfor også diskutere, hvordan vi forbedrer madkulturen for de ældre og komme med en række idéer til, hvordan vi forbedrer de ældres mad, siger han.

Når tænketanken har afsluttet sit arbejde, vil Dan Jørgensen gå i dialog med kommunerne om idéerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip