Føj: Derfor skal du aldrig bruge en håndtørrer som denne

20/04/2016 22:06

Kirstine Petersen

Nyheder

Mest læste i dag

Hvis du har valget mellem at tørre fingre i dine bukser og i en håndtørrer på et offentligt toilet, så kan det være, du skal overveje bukserne.

Bukserne er selvsagt langt fra en hygiejnisk metode, men det er den smarte håndtørrer absolut heller ikke. Det viser et studie publiceret i magasinet "Journal of Applied Microbiology".

Forskerne undersøgte, hvilke metoder, der var mest hygiejniske: Papirhåndklæder eller håndtørrere (herunder to slags; varmetørrere eller jet-tørrere, hvoraf sidstnævnte efterhånden har fundet sit indtog på mange moderne, offentlige toiletter, og som er den slags, der ses på billedet øverst).

Eksperterne fandt grelle eksempler på, at jet-håndtørrere kan blæse og sprede bakterier og vira op til tre meter op i luften og ud i lokalet.

Til sammenligning spredte et papirhåndklæde gennemsnitligt vira 25 centimeter rundt om beholderen. En håndtørrer, der fungerer ved at blæse varm luft ud, spredte typisk vira 75 centimeter ud i lokalet.   

Forsøgspersonerne i studiet blev bedt om at bære handsker og derefter vaske deres hænder i vira. Kritikere (producenter af jet-tørrerne) mener, at det er en urealistisk situation, men uanset hvad siger det noget om vigtigheden i at vaske hænderne grundigt, før man tørrer dem.

Læs også: Der er en rigtig måde at vaske hænder på - og du gør det garanteret forkert

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: