Før afgørende tysk møde: CSU-chef gør kur til SPD

En af nøglespillerne i tysk politik er nu klar til at komme socialdemokraterne i møde i forsøget på at få stablet en ny forbundsregering på benene.

Kort før forbundskansler Angela Merkel og hendes kristelige demokrater i CDU/CSU torsdag over middag igen sætter sig til forhandlingsbordet med SPD, er CSU-formand Horst Seehofer nemlig klar til at imødekomme et af SPD's absolutte hovedkrav.

Ministerpræsidenten i Bayern er parat til under visse betingelser at acceptere en national mindsteløn på 8,5 euro, hvis det kan være med til at skabe det fornødne gennembrud ved sonderingerne, så der kan indledes regeringsforhandlinger om en stor koalition.

Det siger Seehofer i et interview med Süddeutsche Zeitung.

Hans vurdering er, at det socialdemokratiske bagland på en ekstraordinær kongres søndag kun vil sige ja til indlede realitetsforhandlinger, hvis SPD-toppen har en gave med i form af mindstelønnen.

- Derfor må man finde en vej til at garantere mindstelønnen, uden at den kommer til at koste arbejdspladser, siger Horst Seehofer, der som formand for CDU's søsterparti CSU sidder med ved regeringsbordet i Berlin.

Han er den første borgerlige toppolitiker, der antyder, at CDU og CSU er klar til at gå på kompromis med hovedmodstanderen fra forbundsdagsvalget for mere end tre uger siden.

Som modydelse forlanger han dog, at socialdemokraterne dropper deres krav om skattestigninger for de rigeste tyskere.

CDU-formand Merkel, Seehofer og de andre 12 borgerlige forhandlere holder torsdag klokken 13 for tredje gang sonderinger med SPD-formand Sigmar Gabriel og hans seks sekundanter.

Ved mandagens andet sonderingsmøde gik bølgerne til tider meget højt mellem fremtrædende socialdemokrater og CSU-folk, og fra borgerlig side har man hidtil på forhånd afvist at komme med indrømmelser inden de egentlige koalitionsforhandlinger.

Den melding holder CDU's organisatoriske chef, generalsekretær Hermann Gröhe, fast i trods Seehofers udstrakte hånd.

- Sonderingssamtaler er ikke det rette sted til at indgå kompromiser - det er koalitionsforhandlingerne, siger han til avisen Rheinische Post.

SPD er Merkels eneste mulige regeringspartner, efter at De Grønne onsdag sagde nej til at indlede koalitionsforhandlinger med CDU/CSU. Hun stod også i spidsen for en stor koalition med SPD fra 2005 til 2009.

/ritzau/

 

Dagens Gossip