Fogh bebuder hjælp til Kijev: Nato skylder Ukraine støtte

Nato-landene kunne torsdag aften efter et møde med Ukraines præsident, Petro Porosjenko, annoncere en større hjælpepakke til Kijev, som aktuelt er under hårdt pres fra et russisk støttet oprør i den østlige del af landet.

Medlemslandene har ifølge generalsekretær Anders Fogh Rasmussen garanteret en hjælpepakke på 15 millioner euro.

- Vi sætter meget stor pris på Ukraines bidrag til vores operationer og Natos udrykningsstyrke. Ukraine har stået ved Natos side. Nu, i disse svære tider, står Nato ved Ukraines side, siger Anders Fogh Rasmussen.

Hjælpen er ifølge generalsekretæren en "omfattende og skræddersyet pakke af foranstaltninger, der forbedrer Ukraines mulighed for at sørge for sin egen sikkerhed."

Den fokuserer på cyberforsvar, logistik, militærrådgivning og kommunikation.

Den ukrainske præsident mener, at der er tale om "en milepæl i samarbejdet med Nato," som Ukraine ikke er medlem af.

- Jeg har aldrig følt så stærk en støtte fra stats- og regeringschefer og Natos medlemmer, som det er blevet demonstreret i dag, siger Petro Porosjenko.

Nato og Ukraine har et partnerskab, som er formaliseret gennem Nato-Ukraine Kommissionen.

Nato fordømmer på ny Ruslands fremmarch i Ukraine og Moskvas støtte til de prorussiske separatister, som siden foråret har erklæret uafhængighed og kæmpet imod ukrainske sikkerhedsstyrker.

Skulle Rusland intervenere yderligere i Ukraine, vil svaret fra de Nato-allierede ifølge Anders Fogh Rasmussen være "stærkere og bredere sanktioner" rettet mod Rusland, hvilket ifølge generalsekretæren "vil ramme Rusland hårdt og isolere landet yderligere."

/ritzau/

 

Dagens Gossip