Fogh begræder Ruslands fjendskab: Men vi må svare igen

Årtiers bestræbelser på at klinke skårene mellem Nato og Rusland efter den kolde krig er tilsyneladende spildt, og Ruslands vedvarende aggression i Ukraine kræver, at Nato - mod sin vilje - må svare igen.

Forsvarsalliancen ventes på sit topmøde senere på ugen at annoncere en markant styrket beredskabsplan i øst med en reaktionsstyrke, som skal kunne rykke ud i løbet af "meget få dage".

- Vi må forholde os til den virkelighed, at Rusland i dag ikke betragter Nato som en partner. Vi kan se det i russiske militære dokumenter. Og vi kan høre det på udtalelser fra militære ledere, at de regner Nato som en modstander, siger Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, på et pressemøde i Bruxelles.

- Det beklager jeg stærkt. Men vi har selvfølgelig ikke råd til at være naive. Vi har en situation, hvor Rusland betragter os som en modstander, og den situation vil vi tilpasse os.

Det kommende topmøde ventes at blive en milepæl i Natos 65 år lange historie, og det falder sammen med en række regionale og globale udfordringer i en ifølge generalsekretæren "forandret verden".

Konflikten i Ukraine og de højaktuelle udfordringer i Irak og Syrien med den militante oprørsgruppe Islamisk Stat er kommet til, efter at man planlagde topmødet, der finder sted i Wales torsdag og fredag. Men de to emner er blandt overskrifterne på dagsordenen.

- På topmødet vil vi sikre, at alliancen forbliver klar til, i stand til og villig til at forsvare allierede mod ethvert angreb.

- Vi vil enes om en beredskabsplan, som vil gøre Nato mere operationsklar end nogensinde. Planen er et svar på Ruslands optræden. Men den skal også gøre alliancen i stand til at besvare alle sikkerhedsudfordringer, hvor de end måtte opstå.

- Vi vil på markant vis styrke vores reaktionsstyrkes evne til at handle. Vi vil skabe en spydspids inden for reaktionsstyrken. Denne styrke skal kunne rejse let, men slå hårdt, siger Anders Fogh Rasmussen.

Den nye beredskabsplans reaktionsstyrke skal kunne rykke ud i løbet af meget få dage ifølge generalsekretæren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip